4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Speciaal
 Filosofie
 angst en samenleving

Note: You must be registered in order to post a reply.

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
hugonius Posted - 15 May 2002 : 10:23:57
Bespiegeling 14 mei 2002

De dagen na de moord op Pim Fortuyn. De samenleving lijkt op drift. Opgekropte gevoelens van onbehagen en onmacht komen naar boven. De politici worden de moordenaars. Links is fout. Buitenlanders zijn fout. Pim Fortuyn is een heilige, de messias, de verlosser van de 21-ste eeuw.

Zeggen wat je denkt, dat willen we. Een media-man als leider. Korte termijn denken. Angst voert de boventoon. Mensen zijn bang. Voor de toekomst, voor elkaar, te verliezen wat ze hebben, om ouder te worden, om niet goed genoeg te zijn. Om te verliezen. Voor andere culturen, voor misdaad, voor geweld, voor sex, voor zichzelf. Individualisme, humanisme, jezelf als hoogste goed, ik ben de waarheid. Onbeperkte keuze mogelijkheden, alles kan, geld genoeg, amusement, vertier. En snelheid en informatie en altijd bereikbaar zijn.

Wie is er gelukkig? Wie bang is, is niet gelukkig. Waar is de liefde gebleven? De naastenliefde? Sociaal zijn? Hoe pas je sociaal gevoel toe, en liefde en naastenliefde, zonder dat er misbruik van wordt gemaakt?

Nu de onderlaag middenlaag is geworden, willen we niet meer zo sociaal zijn als vroeger. De kerk heeft haar invloed verloren. We zijn egoistischer geworden, we kennen onze buren niet meer, we zijn bang voor elkaar. Strengere straffen, bescherming, veiligheid. We voelen ons niet veilig, en we zijn bang om dood te gaan, de zorg is slecht, we moeten te lang wachten, we kunnen daardoor dood gaan, en onze familie ook.

Identiteit, wie zijn wij eigenlijk? Waar horen we nog bij? Fijn, individualisme, maar ook erg alleen, als je niet uitkijkt. En dan, iedereen alleen, wat dan?

Straks worden we oud, allemaal, en wie zorgt er dan voor ons? Nu al liggen er oudjes zonder eten te wachten op hulp, het zijn er teveel. Vroeger was het een familietaak, nu niet meer, geen tijd, geen zin, dit is een overheidstaak. Zij moeten het regelen, zij doen het niet goed, zij zijn fout.

En wij? Hoe doen wij het? En Jij? Hoe doe jij het?