4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Speciaal
 Filosofie
 Op leven en de dood

Note: You must be registered in order to post a reply.

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Henri Posted - 05 Nov 2007 : 12:52:40
Het is zondag-ochtend en ik eet samen met Leon een bord pap. Als ik een woord zeg wijst hij het aan. Hij weet nu dat er voor alles een woord is. Toen dacht ik, zou hij niet eens afvragen wat er twee jaar geleden was? Hij bestond toen immers nog niet. Zou hij zich ooit realiseren dat er miljarden jaren verstreken zijn voordat hij er was? Toen drong het pas tot mijn door dat voor mij natuurlijk hetzelfde geldt.

Soms denk ik wel eens over de dood en de leegte die dat dan geeft, het besef dat je nooit meer zal bestaan. Maar nu realiseer ik me dat ik al die miljarden jaren niet bestaan heb. Doet dat me iets? Was het erg? Niet echt. Ik heb er immers niets van gemerkt. En zo is het natuurlijk ook met de dood. Je merkt er niets van. Ik kan nu wel doorgaan over filosofie en wat ik geloof dat er allemaal is, maar het is vooral de gedachte dat de tijd na de dood hetzelfde is als de tijd voordat je geboren bent. En zo had ik het nog nooit gezien. Het maakt het misschien weer net even makkelijker om alles te relativeren. Dat er drie tijden bestaan. De tijd voordat je leefde, de tijd dat je leefde en de tijd nadat je geleefd hebt. En dat de tijd dat je leeft relatief heeeeel kort is, maar dat het alles is wat je hebt om wat in te doen.

Je leest wel eens de vraag: Wat zou je doen als je nog maar een dag of een week te leven had? Maar een dag of een week of een heel leven uit het perspectief van de eeuwigheid. Het maakt niets uit. Je zou dus altijd moeten leven alsof je nog maar even te leven hebt, het is namelijk zooo kort.

En dat inzicht wilde ik even delen zo op de ochtend morgen…

Henri Koppen

4 november 2007