4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Speciaal
 Opinie
 Internet plat bij Mexicaanse Griep?

Note: You must be registered in order to post a reply.

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Henri Posted - 08 Nov 2009 : 09:39:50
Ik las zonet een artikel

http://www.nrc.nl/achtergrond/griepvirus/article2406873.ece/Internet_plat_bij_griepuitbraak

Zo staat er: Een noodmaatregel die Nederlandse bedrijven zullen nemen: als de griepepidemie doorzet, moet personeel vanuit huis gaan werken. Maar volgens een rapport van onderzoeksbureau Gartner ligt internet grotendeels plat zodra 40 procent van de beroepsbevolking vanuit huis probeert te werken.
„Zeker als de scholen gesloten worden en kinderen ook nog eens uit verveling achter de computer kruipen en te youtuben”, zegt netwerkspecialist Scott Morrisson die het onderzoek publiceerde.

Dit is weer typische een stukje leuk in theorie, klopt volgens mij weinig van in de praktijk. Berekeningen zijn veel moeilijker te maken over situaties in de echte wereld.

Redeneer met me mee: Wanneer gaat 40 thuiswerken? Als er een noodmaatregel wordt getroffen. Wanneer wordt die noodmaatregel getroffen? Juist, als de Mexicaanse Griep het dagelijks leven dreigt plat te leggen, dus als er erg veel zieken zijn. Die gaan zeker niet internetten, hooguit om de griep te Googlen. Daarnaast zal het internet in de bedrijven veel minder belast worden omdat al die mensen thuis zitten. Als ik ANWB was zou ik een filevrije dag aankondigen! Hebben ze ook een keer geluk.

Nu moet ik zeggen dat het belangrijk is om bepaalde relaties te leggen zodat je er over na kunt denken, maar dit soort uitspraken is enerzijds een stukje publiciteit. Je weet dat hierover geschreven gaat worden, anderzijds een beredenering die slechts een paar parameters meeneemt.

Zo maar wat gedachten op de vroege zondagochtend…


Henri

~~~~
Darkness cannot drive out darkness;
only light can do that.
Hate cannot drive out hate;
only love can do that.
3   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Raymond Posted - 16 Nov 2009 : 23:11:38
Helemaal mee eens. Ik zeg ook dat het wellicht trager wordt, maar hoeveel. Tsja... weet het ook niet. Moet je in dat Gartner onderzoek duiken.

Alleen stel je dat het wel mee zal vallen omdat mensen met griep niet zullen internetten. En dat klopt niet. Er is een epidemie als er 0.15% van de bevolking griep heeft. Laat het een erge epidemie zijn. 2% van de bevolking heeft griep; maw. zo'n 1.5% van de beroepsbevolking. Als er dan 40% thuis gaat werken (of voor mijn part 20% of 25%), dan zit nog steeds 38,5% gewoon te internetten omdat die niet ziek zijn.
Henri Posted - 16 Nov 2009 : 12:47:57
Ik denk dat de berekingen te complex zijn om dus tot goede conclusies te komen. Want gebruik je nu zoveel meer of minder internet als je thuis werkt? Op kantoor gebruik je ook gewoon je internet en je belasting op de e-mail is niet per definitie groter dan of je thuis zit of op de zaak, de e-mail server staat namelijk niet op het LAN van de UNI. En als je IMAP gebruikt gaat het ook al anders met data om. De kracht van mijn argument is dus de ene kant dat het heel moeilijk is te berekenen wat de toe (of afname) van het internet gebruik is en aan de andere kant dat zieke mensen niet en minder internetten en dat er dus minder werkende beroepsbevolking is. Tja dat kinderen ineens niet naar school gaan en thuis YouTube gaan zitten kijken... dat blijft koffie dik kijken. Dus de waarheid weet niemand en rekenen met getallen hoeft niet bepaald in je voordeel te werken. Pas als dit in de praktijk gaat gebeuren kun je zien wie er gelijk heeft

Henri

~~~~
Darkness cannot drive out darkness;
only light can do that.
Hate cannot drive out hate;
only love can do that.
Raymond Posted - 15 Nov 2009 : 19:26:28
Ok. Lees dit stuk nu pas. Wel weer een waar ik het weer eens niet mee helemaal eens met je ben (weet niet wat dat is de laatste tijd). Dus wat tegenargumenten op een vroege zondagavond... Ik hou het wel kort dit keer.

Ik reageer er overigens op omdat ik vanmiddag eenzelfde gedachte had. Thuis internetten of even naar de lunchroom (nieuw: Haagse Lente, leuke tent) en laptop mee. Toen ging het ook even door m'n hoofd dat ik dan wel meer kans liep om griep te krijgen (zat net in NRC een stuk over griep te lezen). Nou ja, je kent inmiddels mijn standpunt over die griep en al die heisa en doden.... ik ben naar de lunchroom gegaan.

Het artikel stelt dat de beroepsbevolking thuis zal gaan werken uit voorzorg voor verdere verspreiding van de griep. Grote kans dat dat gebeurt, maar ik vermoed alleen wel lager percentage. Maar goed, als dat 40% is dan loopt internet vast is het argument. Ik kan me hier wel in vinden. Misschien dat het niet "vast" loopt maar een stuk trager zal het zeker worden. Ik merk het nu al met ophalen van mijn email thuis op vrijdag of maandag: een stuk langzamer. En de universiteit heeft nou niet bepaald de langzaamste verbindingen in het land, integendeel. En als bijna de helft van de beroepsbevolking een claim maakt op het netwerk... ja kan ik me wel in vinden. Overigens, Gartner is ook niet bepaald het eerste de beste onderzoeksinstituut. Komen altijd met gedegen analyses. Ik heb het nu niet nagezocht, maar ga ervan uit dat het zeker wel wat trager zal worden. Het gaat om het tegenargument dat je hebt.

Je zegt dat als er griep is een groot deel van de bevolking niet zal internetten. Uiteraard is die 40% niet ziek maar blijft thuis uit voorzorg. Maar uiteraard zijn er wel zieken in die overige 60% (+ de niet-beroepsbevolking, maar daar zal weinig verschil in zitten in internetgebruik en griep) en die internetten niet meer, of in ieder geval een stuk minder. Als je echt griep hebt, dan heb je daar inderdaad geen zin in of fut voor. Zit er nog alleen nog wel een zwikkie thuis, die zegt griep te hebben, maar gewoon goed verkouden zijn, en verder gewoon zielig zijn, en nog wel internetten. Maar goed, die laten we ook niet internetten. Iedereen met griep internet niet of minder. Je stelt dat dat die 40% wel opvangt.

Nou nee dus. Wanneer is er sprake van een epidemie? Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) bij 150 gevallen per 100000 inwoners. Volgens het NIC (Nationaal Influenza Centrum) bij 100 gevallen per 100000 inwoners. Laten we het getal pakken dat het meest in voordeel van jouw argument zal zijn, die 150 dus, met andere woorden als 0.15% van de bevolking griep heeft. Maar dat is voor de hele bevolking. Ga ik dus nog verder in jouw voordeel. Die 100000 is geen bevolking maar beroepsbevolking. We hebben het dus over 40% tov. 0.15%. Anders gezegd (als alleen mensen uit die 40% toch griep krijgen): 40% tov. 39.85%. Nou, dat maakt echt niets uit voor internetverkeer. Dat internetverkeer vanuit huis gaat dus gewoon serieus omhoog, die 0.15% die niet meer internet maakt dat niet significant minder.

Uiteraard kunnen er ook 1500 per 100000 ziek worden. Maar dan nog is het slechts 1.5%. Ook als het een pandemie is, maakt niet uit. Een pandemie wil zeggen dat het virus zich over meerdere landen verpreid heeft, en dat het virus ook onbekend is (en vandaar vaak tot veel doden leidt). Sommigen hanteren echter 1000 per 100000. Maar in feite is dat gewoon een grote epidemie over meerdere landen. In ieder geval moeten er echt serieus veel mensen griep krijgen om internet even snel te houden. Als dat bij 20% is dan moeten er dus 20 van 100 mensen griep krijgen... het kan, maar zie het niet gebeuren. Het zou van het formaat Spaanse griep zijn. De helft van de Amerikaanse soldaten (waar het ontstaan was) in Europa had het, 50% dus in die specifieke groep. In NL stierven agv. de spaanse griep 27000 mensen.

Tsja, of internet echt langzamer wordt. Ik denk van wel. Jij niet, maar dat zal dan om andere redenen moeten zijn.... in het onderzoek van Gartner Dataquest duiken dus...