4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Speciaal
 Opinie
 Geloven en evolutie

Note: You must be registered in order to post a reply.

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Henri Posted - 28 Apr 2010 : 14:29:30
In de pauze at ik mijn bammetjes al lopend met Hugo. We hadden het over telefoons en dergelijke en later over hoe snel we konden zien wat voor een merk een auto is. Zodoende kwamen we op de evolutie theorie hoe het leven zich steeds verder ontwikkeld op basis van survival of the fittest.

Evolutie op zichzelf bevat geen intelligentie en heeft geen mening of keuze. Als iets een voordeel geeft in het overleven dan is de kans groter dat dit ook gebeurd en zullen de voordelen mogelijk voortgezet worden. De niet veranderde exemplaren zullen langzaam verdwijnen tenzij de verschillen zo klein zijn dat ze naast elkaar kunnen bestaan.

Toen vroeg ik mezelf af; Waarom geloven we? Of waarom willen we geloven? Ook dat lijkt ingebakken te zitten bij de mens en ik denk dat er evolutionair wel een verklaring voor te geven is. Als mens besef je dat je dood gaat, je ziet het in ieder geval om je heen. Niemand leeft voor altijd. Wanneer ben je bereidt ergens harder voor te vechten? Als het uiteindelijk zinloos is, of als je hoop hebt op iets na de dood of dat er meer is. Ik denk het laatste. Met hoop heb je meer strijdlust dan als je voelt dat het zinloos is. Degene met hoop zal dus een grotere kans hebben op overleven. Als het iets met evolutie te maken heeft kan dat overigens alleen als hoop of geloven iets erfelijks is. Dus dat het in het DNA of iets is opgeslagen. Gedrag betekend evolutionair alleen iets als het doorgegeven kan worden (het moet dus uiteindelijk iets fysieks zijn).

Met hersenscans kun je zien welke gebieden aangesproken worden als er iets gebeurd. Er zijn dus bepaalde onderdelen die fysiek een plaats in je hersenen hebben. Als je dingen als geloven en religie bekijkt zul je waarschijnlijk ook zien dat bepaalde onderdelen van de hersenen aangesproken worden, en dus dat het fysiek is.

Dit lijkt me een plausibele verklaring waarom we geloven, omdat het evolutionair gezien dus zin heeft.

Hugo kwam dan weer als vanouds met een kwinkslag of tegenbod. Als we dan al geloven dat er iets meer is na de dood, waarom zouden we dan nog vechten voor ons leven als we toch weten dat er meer is na de dood? En als je gelooft dat er niets is na het leven, dan wil je het maximale er toch uithalen en dus vechten voor het leven?

Blijkbaar geeft geloven op meer toch meer overlevingskans…..


Henri

~~~~
'Tis better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt.

Abraham Lincoln