4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Recensies
 Muziek - Albums
 Moby - 18

Note: You must be registered in order to post a reply.

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Raymond Posted - 19 May 2002 : 05:18:54
Bij de laatste review (van Alanis Morissette) schreef ik 'Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste review. Wel een aantal CDs gekocht, maar ben geloof ik de enige die dat doet, gezien het aantal reviews hier'. Kom op mensen, of is Internet, lees: MP3's, echt zo verspreid dat jullie geen CDs meer kopen. Enniewee, nieuwe review....

Moby - 18Label: Mute (BMI)
Release date: 13 mei 2002

Nieuwe album van synth-genius Moby (het achste alweer, m.u.v. twee compilatie/remix/b-sides albums). Ik noem hem genius, want wat die man kan met een synthesizer...de muziek is geniaal. Hij heeft zich in zijn carriere ook van veel kanten laten zien. Het begon met (underground) club/house muziek, waarvan het bekendste nummer, Go, nog steeds op 1 in de all-time dance chart staat, en de anderen (o.a. Move, Feel so Good) nog steeds hoge ogen gooien. Dit werd gevolgd door een stijl waarin ambient de boventoon voerde, wat verder groeide in de stijl die zijn muziek nu past, en wat leidde tot een hele reeks van songs voor soundtracks (James Bond, Heat). Ondertussen nog even een Hard Rock album (Animal Rights, waarvan de Bonus CD, Little Idiot, bij de Lim.Ed. versie juist weer rustig was). Zijn voorlaatste album, "Play", introduceerde weer een verdere uitwerking en werd megasuccesvol (zelfs de 2e CD van de Lim.ed. met B-sides is een verdomd juweeltje).

De laatste CD, "18", borduurt verder op "Play" en hij brengt er wederom 40 jaar muziek uit het gospel, funk, blues en pop genre samen op zijn synthesizer. Wederom maakt hij gebruik van samples uit de laatste decennia, en maakt hij veelal gebruik van de vocals van anderen. Zo is bijv. de Shining Light Gospel Choir (van 'Why does my heart feel so bad?' op "Play") weer van de partij in het derde ('In my Heart') en laatste nummer ('I'm not worried at all') van deze 18 songs tellende CD. Bekende nieuwelingen dit keer zijn Sinead O'Connor in het keltisch klinkende 'Harbour' (tr. 15), en MC Lyte en Angie Stone in het op rap-muziek geschoeide 'Jam for the Ladies' (tr. 10). In de wellicht meest op "Play" lijkende song 'In this world' (tr. 2) verzorgt Jennifer Price de zang. Mooi nummer.

Dat Moby gebruikt maakt van anderen voor de vocals is niet zonder redenen trouwens . Een goed voorbeeld is 'Signs of Love' (tr. 5) waarin hijzelf zingt (in nog wel meer songs, maar goed...), duidelijk een van de mindere platen van de CD. Is het nou vals of heeft hij gewoon een sh*tstem voor sommige nummers (in 'New Dawn Fades', uit de film "Heat" op de 'filmsoundtracknummer'-CD "I Like to Score" is het juist wel apart). Maar veel staan er daar niet van op, mindere platen. Track 1, 'We are all made of stars', stond recentelijk nog in de toplijsten. De mooiste platen zijn echter 'One of these Mornings' (tr. 6) en 'Sunday (the Day before my Birthday) (tr. 11), twee songs met (synth)piano een een strakke groove. Erg okay!! 'In the heart' (tr. 3), '18' (tr. 12) en 'Look back in' (tr. 16) worden weer soundtrack nummers, die zijn van hetzelfde kaliber als 'God moving over the face of the waters', ook uit de film "Heat". Goeeeehoed!! De laatste twee songs, 'The Rafters' en het eerder genoemde 'I'm not worried at all' vormen een afwijkend gospel sluitstuk.

Afgezien van het extra vleugje gospel, lijkt de CD dus erg op Play. Is hij net zo goed? Ja en nee. "Play" was destijds nieuw met die mix van genres. We kennen het nu dus wel, iets wat "18" duidelijk tegen heeft. Desalniettemin staan er sterke en goede vernieuwingen op "18" die me zeer aanspraken. Bovendien staan er gewoon een aantal strakke platen op de CD, en is het thema wat hij volgt nog zeker niet aan z'n einde. Dus, goed maar wel iets minder als "Play":

Score: 8,5

Edited by - Raymond on 13/02/2003 16:59:11