4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Recensies
 Muziek - Albums
 Alanis Morissette - Under Rug Swept
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Topic  

Raymond
Moderator

137 Posts

Posted - 28 Feb 2002 :  14:27:40  Show Profile  Visit Raymond's Homepage  Reply with Quote
Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste review. Wel een aantal CDs gekocht, maar ben geloof ik de enige die dat doet, gezien het aantal reviews hier.

Alanis Morissette - Under Rug SweptLabel: Maverick/Warner
Release date: 25 februari 2002

Voor velen een langverwacht album, voor anderen iets wat zeker gemist kan worden; er is nogal wat controverse om Alanis heen. Enniewee, 'Jagged Little Pill' was zo'n success voor de 29-jarige Canadeze (meeste CDs verkocht voor een vrouwelijk artiest bij haar eerste CD; 28 miljoen). De opvolger 'Supposed Former Infatuation Junkie' werd door velen gekraakt, terwijl anderen realistischer reageerden en vonden dat het een goede plaat was, maar het niveau van 'Jagged' niet haalde. Van de niet malse, directe, zelfs wraakzuchtige, teksten van 'Jagged' was niet veel over op 'Supposed'. Zeker waar, maar ikzelf vond 'Supposed' geen slechte plaat; een van haar beste nummers 'The Couch' is er ook op te vinden. Desalniettemin was ik erg benieuwd of ze het niveau van 'Jagged' wederom zou gaan behalen met haar nieuwe CD.

'Under' bevat 11 tracks, die dit keer door haarzelf zijn geproduceerd, daar waar Glen Ballard betrokken was bij de vorige albums.

Het album begint met de song/wishlist/advertentie '21 Things I want in a Lover'. Wow.... MAAR 21? Enniewee, weten we ook gelijk waar we aan toe zijn, een selectie: intelligent, weten dat dat niet genoeg is voor wijsheid, niet geloven in de doodstraf, goed gebouwd, experimenteel in bed zijn, en dat minimaal 3 keer per week.

De derde song is 'Hands Clean', de single die momenteel in de hitlijsten staat (de CD single bevat overigens twee extra tracks die op 'Under' zijn weggelaten). Het nummer heeft wel het meeste van de Alanis sound die we kennen van de eerdere albums. Verder bevat de CD gitaarrock ('21 things' (#1); 'A Man' (#8)), groove ('Narcissus' (#2; met bass van RH Chili Pepper Flea); 'So Unsexy' (#5)) en ballads ('Flinch' (#4); 'That Particular Time' (#7)).

In de meeste songs moet de man er weer aan geloven, of dat nou de oudere man in 'Hands Clean', 'Momma's Boy' in 'Narcissus', of de ambivalente stakker in 'Flinch' is. In een interview heeft ze gezegd dat het schrikbarend is hoe sterk de dingen waar ze op dat moment mee bezig is, terugkomen in haar songs. Alhoewel ze in '21 things' zegt niet desperato te zijn, denk je na het luisteren van de CD wel dat het enige in haar leven "mannen" is, en dat het leven niet compleet is zonder. Ondertussen veegt ze de meeste onder het tapijt, zoals de CD titel al zegt. Je wordt er een beetje treurig van. Toch is het niet zo rechtstreeks als op "Jagged", en wellicht is dat de hele reden dat het soms zo treurig klinkt. Desalniettemin steekt ze er nu wat meer humor in, zoals in 'A Man' (#8) en "Surrendering" (#10), wat het geheel er wel weer wat beter op maakt.
De laatste plaat is "Utopia", wat ze geschreven heeft vlak na de gebeurtenissen in NY September vorig jaar.

Die laatste song is mooi, en wat betreft de muziek zelf geldt dat wel voor de hele CD. De CD is bovendien erg mooi gemixt. Er staan rustige platen op en wat rauwere platen. Het feit dat er gitaarrock, groove, en ballads op staan, zegt ook wel iets over de kwaliteiten van haar stem.

Samenvattend: geluid zeker goed, teksten af en toe wat te veel van het goede. Anders, niet zo goed als "Jagged", iets beter als "Supposed".

Score: 8+

www.alanis.com
www.alanismorissette.com

Edited by - Raymond on 13/02/2003 17:00:30
  Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To: