4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Speciaal
 Filosofie
 angst en samenleving
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Topic  

hugonius
Nieuw forum-lid

Netherlands
2 Posts

Posted - 15 May 2002 :  10:23:57  Show Profile  Reply with Quote
Bespiegeling 14 mei 2002

De dagen na de moord op Pim Fortuyn. De samenleving lijkt op drift. Opgekropte gevoelens van onbehagen en onmacht komen naar boven. De politici worden de moordenaars. Links is fout. Buitenlanders zijn fout. Pim Fortuyn is een heilige, de messias, de verlosser van de 21-ste eeuw.

Zeggen wat je denkt, dat willen we. Een media-man als leider. Korte termijn denken. Angst voert de boventoon. Mensen zijn bang. Voor de toekomst, voor elkaar, te verliezen wat ze hebben, om ouder te worden, om niet goed genoeg te zijn. Om te verliezen. Voor andere culturen, voor misdaad, voor geweld, voor sex, voor zichzelf. Individualisme, humanisme, jezelf als hoogste goed, ik ben de waarheid. Onbeperkte keuze mogelijkheden, alles kan, geld genoeg, amusement, vertier. En snelheid en informatie en altijd bereikbaar zijn.

Wie is er gelukkig? Wie bang is, is niet gelukkig. Waar is de liefde gebleven? De naastenliefde? Sociaal zijn? Hoe pas je sociaal gevoel toe, en liefde en naastenliefde, zonder dat er misbruik van wordt gemaakt?

Nu de onderlaag middenlaag is geworden, willen we niet meer zo sociaal zijn als vroeger. De kerk heeft haar invloed verloren. We zijn egoistischer geworden, we kennen onze buren niet meer, we zijn bang voor elkaar. Strengere straffen, bescherming, veiligheid. We voelen ons niet veilig, en we zijn bang om dood te gaan, de zorg is slecht, we moeten te lang wachten, we kunnen daardoor dood gaan, en onze familie ook.

Identiteit, wie zijn wij eigenlijk? Waar horen we nog bij? Fijn, individualisme, maar ook erg alleen, als je niet uitkijkt. En dan, iedereen alleen, wat dan?

Straks worden we oud, allemaal, en wie zorgt er dan voor ons? Nu al liggen er oudjes zonder eten te wachten op hulp, het zijn er teveel. Vroeger was het een familietaak, nu niet meer, geen tijd, geen zin, dit is een overheidstaak. Zij moeten het regelen, zij doen het niet goed, zij zijn fout.

En wij? Hoe doen wij het? En Jij? Hoe doe jij het?


  Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To: