4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Speciaal
 Opinie
 De reden waarom de muziekindustrie verliest
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Topic  

Henri
Administrator

Netherlands
915 Posts

Posted - 24 Jul 2009 :  10:16:06  Show Profile  Visit Henri's Homepage  Reply with Quote
Al jaren wind ik me op over o.a. de muziek industrie. Door 17 euro voor een CD te vragen, rotzooi op CDís te zetten die schadelijk zijn voor je computer (root-kits) en gewoon arrogant niet luisteren naar de markt, heeft de RIAA en Brein en soortgelijken zichzelf onmogelijk gemaakt. Tel daar bij op dat willekeurig een aantal normale burgers mega-boetes kregen in o.a. de verenigde staten maakt mij mening alleen maar sterker.

Zolang downloaden goedkoper, beter (geen DRM), veiliger (geen root-kits, blijft het altijd doen ook als de aanbieder stopt) , sneller en gemakkelijker is dan een legale variant is de muziekindustrie en diens arrogante leiders kansloos.

Ze kunnen een strijd leveren tot ze een ons wegen maar het uitroeien van downloaden van auteurrechtelijk materiaal is niet te voorkomen. Gewoon niet. Eťn van de redenen kun je lezen in dit artikel:

http://www.nu.nl/internet/2047146/hp-anonimiseert-bestandsuitwisseling.html

Dit naast een tal van mogelijkheden om bijvoorbeeld een veilige proxy te gebruiken (het is net alsof je vanaf de Filippijnen op het internet zit), maakt het echt een verloren strijd die veel geld en frustratie kost voor iedereen.

Een groot deel van de downloaders (en gebruikers van illegaal verkregen materiaal) zou dit graag legaal willen doen, want ook ik deel de mening dat als je niet betaald voor spullen die met hart en ziel gemaakt zijn, dit een vorm van stelen is. Dit is overigens wel op een schaal: Het stelen van een fiets is iets anders dan illegaal een CD luisteren, deze hoor je namelijk ook op de radio en kun je lenen bij een bieb. Maar toch ben ik er van overtuigd dat als het downloaden legaal was, dit beter aanvoelt. Massa is kassa in deze. Stel dat het downloaden van een liedje 20 cent kost, en het downloaden van een film 2 euro, en dit legaal en snel kan, dan heb je denk ik een groot deel van je probleem opgelost. Ik laat een CD van Kane voor 17 euro liggen, maar voor 9,99 bij de kassa wil ik hem best als impuls kopen. Voor downloaden (je zet muziek toch steeds vaker op een MP3 speler) kan het nog veel goedkoper. Gevolg is denk ik dat er tien keer zoveel verkocht wordt, en dus de winst in takt blijft en iedereen blij is.

De laatste tijd koop ik steeds vaker kleine dingen bij de PSN. Dat is de winkel van je Playstation 3. Sommige spellen zijn gratis en je betaald alleen voor de uitbereidingen, vaak is dat dan 3 euro of iets dergelijks. Ook is er een trend dat het spel gratis te verkrijgen is en dat je dus voor bepaalde items een minuscuul bedrag neer telt. Dit heeft veel meer voordelen dan je op het eerste gezicht ziet. Je krijgt niets tastbaars, dus nagenoeg geen milieuvervuiling, je kan het ook niet doorverkopen (iets wat met CDís of spellen uit de winkel wel kan), je hoeft niets te produceren in een doosje en te verschepen.

De wereld is aan het veranderen, businessmodellen veranderen. Het internet wordt alleen maar dominanter in het dagelijkse leven. Wanneer omarmt de muziek industrie dit nu? En wanneer stopt die arrogantie en geven ze inhoudelijk nu antwoord op deze vragen waarom ze het niet doen.

Als laatste nog mijn verbazing over kopieerheffing op lege CDís DVDís en dergelijke. Als je een heffing betaald, waarom is het dan illegaal om een film op DVD te zetten? Je hebt er immers al voor betaald? Een heffing vragen is eten van twee walletjes; zeggen dat het illegaal is, maar er wel geld voor ontvangen.


Henri

~~~~
Darkness cannot drive out darkness;
only light can do that.
Hate cannot drive out hate;
only love can do that.

Henri
Administrator

Netherlands
915 Posts

Posted - 29 Jul 2009 :  09:46:35  Show Profile  Visit Henri's Homepage  Reply with Quote
Zo maar een idee. Stel je wordt aangeklaagd door de muziekindustrie omdat je 20 nummers hebt gedownload. Uiteraard ontken je alles, of zeg je gewoon dat je de nummers op CD al hebt. Je zorgt ervoor dat de CDís in je bezit komen. En als je moet verschijnen laat je die zien.

Ik neem aan dat als je een CD koopt je het recht op de nummers hebt. Je kan ze immers ook ďrippenĒ naar Mp3, maar ik heb zelf in het verleden ook wel eens een CD gedownload die ik heb gewoon omdat ik hem dan op mijn I-pod kan zetten. Juridisch lijkt me er weinig in te brengen. Je kan CDís namelijk ook gewoon 2e hands kopen op marktplaats zonder dat dat illegaal is.


Henri

~~~~
Darkness cannot drive out darkness;
only light can do that.
Hate cannot drive out hate;
only love can do that.
Go to Top of Page
  Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To: