4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Speciaal
 Opinie
 Inzicht in motivatie
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Topic  

Henri
Administrator

Netherlands
915 Posts

Posted - 23 Dec 2009 :  11:36:48  Show Profile  Visit Henri's Homepage  Reply with Quote
Een week of wat geleden ging ik met Ferry lunchen. We hadden elkaar een tijdje niet gesproken en omdat we allebei van Shabu Shabu houden hebben we daar in de middag gegeten. Hij vertelde waar hij zoal mee bezig was en dat hij ook een opleiding wilde gaan volgen om NLP practitioner te worden. Hij is zelf veel bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en laatst was hij geanalyseerd. Hij gaf een voorbeeld hoe dat ongeveer ging en ik kreeg dus mijn inzicht.

Ferry gaf aan dat hij vaak negatieve motivatoren gebruikte. Als voorbeeld gaf hij: “Ik ben te dik.”. Als dat je motivatie is gaat dat als volgt. Je bent te dik, dit wil je niet en je bent daardoor gemotiveerd er iets aan te doen. Hoe succesvoller je daar in bent hoe verder je van je motivator afraakt. Je wordt minder dik en voelt dus niet meer de “ik ben te dik” prikkel om af te vallen. Je zult dus nooit (blijvend) succesvol zijn.

Je kunt dus beter gemotiveerd raken door iets als “ik wil me gezond voelen door gezonder te eten en veel te bewegen”. Als dat je motivator is en je bent er succesvol, wordt je dus vanzelf minder dik en blijf je gemotiveerd. Voor mij is het inzicht dat je heel goed moet kijken wat je motiveert en of dat wel een effectieve motivatie is.

De crux en het probleem is natuurlijk wel –en hier komt weer de filosofie van Spinoza om de hoek kijken- dat je niet vrij bent in je wil en dus je motivatie. Je kunt wel wensen en vinden dat je door iets anders gemotiveerd raakt, maar dit kun je niet vrij kiezen. Je voelt het, of je voelt het niet. Je kunt wel proberen te willen om beter in taal te worden en dus meer je woordjes uit je hoofd te leren, maar als je het niet echt wil, gebeurt het niet en is het geen motivator. Je hebt zogezegd wel een vrije keus, maar geen vrije wil.

Je zult dus ook het pad moeten bewandelen wat helpt om je motivatie te verplaatsen. Je zult dus je gedrag en manier waarop je gedachtesporen werken moeten veranderen. En dat is dus precies iets waar NLP zich op richt. Ik heb wel boeken over NLP gelezen, en geloof wel in de krachtige methoden en dat er heel veel in zit. Maar het label (en het wereldje waarmee ik dat associeer) trekt me niet aan. Ferry gaat zich er wel in verdiepen, en ik geloof wel in hem dat het ook gaat lukken.

Als hij er goed in geworden is, dan laat ik me graag door hem leiden, van hem neem ik het sneller aan.


Henri

~~~~
'Tis better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt.

Abraham Lincoln
  Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To: