4xs Forum
4xs Forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Algemeen 4xs
 Dagboek
 1 Vraag
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Topic  

Henri
Administrator

Netherlands
915 Posts

Posted - 31 Oct 2001 :  18:39:06  Show Profile  Visit Henri's Homepage  Reply with Quote
Ik ben weer terug bij het begin.

Toen ik 19 was wist ik het allemaal wel. Hoe het zat met mensen, hoe het zat met mij, hoe de wereld in elkaar stak en waar ik naar toe leefde. Ik las boeken zoals Symposium van Plato, 'Niet morgen maar nu' van Wayne Dyer. Later las ik 'Unlimited Power' van Anthony Robbins en weet ik wat nog meer. Vol overtuiging probeerde ik andere mensen ook zo ver te krijgen het licht te gaan zien. In die tijd was Multi Level Marketing in opkomst en de 'Euro Discount Club' was mijn keuze daarin. Dat was mijn kruiwagen om rijk te worden en zoals ik overtuigd was van mijn kennis van de wereld, zo overtuigd was ik ook dat EDC succesvol zou zijn.

Ben ik nou nooit iemand met een gebrek aan zelfvertrouwen geweest -mijn mening over mijzelf vind ik in de regel belangrijker dan de mening van anderen over mij- maar deze zou zo onderhand eens wat deuken op moeten lopen. Toen ik begin de twintig was zat dat er niet in, maar nu sluipt er langzaam een beetje twijfel in. Niet dat ik echt twijfel aan mezelf, meer een twijfel aan mijn toekomst. En die twijfel kan ik samenvatten in een compacte vraag: Wat wil ik nou?.

Ik heb werkelijk geen idee. Ik weet wat ik niet wil. Ik wil niet freelancen tot mijn eventueel pensioen (die ik nog niet aan het opbouwen ben). Hoewel ik nog steeds wel gek met computers ben, vind ik het voor werk nou niet echt interessant meer. Ik merk ook dat ik steeds minder plezier en mijn werk heb. Dat is echt voor het eerst. Vanaf mijn veertiende werk ik, maar ik ben zelden met tegenzin naar mijn werk gegaan. Werken in loondienst is geen optie. Het zweet breekt me uit als ik al weet waar ik over een jaar ben.

Ik heb verkering met Malinka. Ik ben nog nooit zo hopeloos gek op een meisje geweest als op haar. Maar trouwen en kinderen? Daar moet ik (nog???) niet aan denken.
Vrienden.... Ben ik echt gek mee, maar ik spreek alleen af als zij bellen en dan het liefst voor vanavond of morgenavond, maar niet weken van te voren. Het hele concept van een agenda heb ik al moeite mee.

Heb ik bindingsangst? Behoorlijk. Maar dat boezemt me geen angst in. Ik heb wel verkering dus de angst kan ik wel overwinnen. Het is meer dat ik gewoon niet houdt van commitments. Maar zonder commitment geen echte liefde, en de liefde van Malinka waardeer ik meer dan ik durf toe te geven.

Schrijven? Heel graag. Het is de enige strohalm die ik op dit moment heb. Om met schrijven een leven te verdienen is iets wat me heel erg trekt. Maar een compleet verhaal is er de laatste drie jaar niet uitgekomen. Al reserveer ik er 1 dag in de week voor, tot nu toe heb ik het niet 1 keer voor het schrijven benut. Ik ben er bang voor om erin te duiken, omdat het misschien wel betekent dat ik het niet kan. Of erger nog, dat ik er niet de kracht en de discipline voor heb om er voor te gaan.

Is er nog iets naast schrijven? Niet dat ik weet. Geen flauw benul, en ik heb er nachten, dagen, uren over nagedacht.

Een (luxe) obstakel is het leven wat ik leid. Geen echte problemen, goede vrienden, schat van een vriendin, geen familie issues en materieel heb ik eigenlijk alles. De Noodzaak zit dus vooral tussen mijn oren, maar dat maakt het probleem niet minder echt.

Daarnaast heb ik een brein gemaakt voor schrijven. Ondanks dat mijn grammatica slecht is, ik niet geoefend ben in het schrijven, stijl een woord is waar ik de betekenis niet van ken, heb ik een visueel vermogen waar een viezerik jaloers op zou zijn. Woorden van mijzelf of anderen zijn de triggers voor het krijgen van visioenen waar geen detail gemist word. Als ik een plug in mijn hoofd kan aansluiten zou ik de best verkochte films maken en schrijven overbodig zijn. Ik heb een voorliefde voor films en boeken (hoewel bijna alle boeken me tegen vallen). Maar het mooie van een boek is dat het low-budget is. Een spectaculaire film is niet te maken door 1 persoon en kost een berg geld. Een boek kan wel door 1 persoon gemaakt worden en kost vooral zweet en tijd maar kan net zo spectaculair als een film zijn. De woorden van een verhaal creeeren als het goed is beelden tussen je oren. Bij mij wel tenminste.

Conclusie: Ik moet een werkelijke gooi doen naar het schrijverschap. Misschien betekent het dat ik drie of vier dagen per week door moet gaan met het werk wat ik nu doe, maar er is niemand anders die mij tegen houdt dan mijzelf. Nu ik dit geschreven heb krijgen mijn woorden meer kracht en zal dat misschien het de eerste 'steppingstone' zijn naar een gepubliceerd werk. De voldoening die ik uit schrijven krijg zal pas voldoende zijn als er anderen mensen zijn die van mijn verhaal zeggen 'Wow!', waarbij geld dat vrienden wellicht niet eerlijk zijn om mij niet te kwetsen.
Daarnaast heb ik het medium internet om me hierbij te helpen....

Ik denk er nu pas aan, maar ik maak hier een oproep van! Als je mijn hele topic nu gelezen hebt, dan ben je gek genoeg om mijn verhaal dus aan te horen. Help me en schrijf hieronder een reply op dit topic. Zeg me wat je ervan vind wat je zonet gelezen over me hebt. Als is het maar een woord als 'Ik begrijp je' of 'Wat een bullshit'. Ik heb nu net een persoon aangemaakt die heet 'Anoniem' met wachtwoord 'Anoniem'. Als je dus wilt reageren zonder dat ik mag weten wie het schrijft vul dan rechtsboven bij Username en Password Anoniem in en druk op Log On. Dan komen er opties rechts onderin met 'Reply to Topic', dan zie je weer een schermpje waar je tekst kan typen. Druk daarna op Post Reply en voila, je hebt me geholpen. Liever zie ik natuurlijk je naam, maar als je kritiek wilt spuien dan mag dat ook anoniem . Thx a million times!!

Henri

Marc
Moderator

Netherlands
18 Posts

Posted - 01 Nov 2001 :  10:15:29  Show Profile  Visit Marc's Homepage  Reply with Quote
Herkenbaar! Maar daar hebben we het al eens eerder over gehad. Mijn doel in het leven cq. werk, want dat is een groot deel van je leven, staat niet vast. Dit zorgt voor onzekerheid en m.n. onrust.
Overigens is het verhaal dat je vertelde op vakantie oprecht spannend als je het ook maar zo op papier krijgt zoals je vertelde. Waarom zou ik liegen? Ik verwacht zelf ook eerlijkheid.
Geef het schrijven een gooi. So what, als het niet helemaal wordt wat je ervan verwacht. Dan hoef je je in ieder geval de rest van je leven niet op je hoofd te krabbelen hoe het geweest zou zijn als...

Ik hoop dat je er wat aan hebt, maar ja... je hoort het van iemand die met dezelfde problemen worstelt

Go to Top of Page

Anoniem
Nieuw forum-lid

19 Posts

Posted - 01 Nov 2001 :  12:26:07  Show Profile  Reply with Quote
Met schrijven een boterham verdienen lukt niet zo snel. En ik zie jou niet met 2500 per maand rondkomen...

Ik moet zeggen dat ik nog nooit een heel verhaal van je gelezen hebt maar je lijkt me niet het persoon wat een goed boek schrijft. Als jij schrijft dat is het onderhoudend en het zijn leuke verhaaltjes om te lezen maar dat is volgens mij niet wat je wilt horen over je niveau. Ik denk dus dat als je gaat schrijven dat je het heel snel zat zal zijn.
Je moet gewoon blijven doen waar je goed in bent en dat is wat je nu doet....
tenslotte gaat bijna heel Nederland met tegenzin naar zijn werk.


Go to Top of Page

Raymond
Moderator

137 Posts

Posted - 03 Nov 2001 :  19:55:18  Show Profile  Visit Raymond's Homepage  Reply with Quote
Mooi verhaaltje.

Zoals gewenst, ga ik nu even wat puntjes in het licht stellen. Wil je strohalm niet ontnemen, maar probeer even met wat realiteitszin naar je 'probleem' te kijken.

Allereerst: spreek je jezelf niet een beetje tegen? Ik bedoel, je stelt jezelf de vraag 'Wat wil ik nou?', maar tegelijkertijd breekt het zweet je uit bij de gedachte van loondienst, je zegt bindingsangst te hebben, en je wil nog niet trouwen. Met andere woorden: je wil geen zekerheid. Maar met de vraag 'wat wil ik nou?' zoek je naar zekerheid. Is de rode draad van je leven nou net niet die onzekerheid die je aantrekt (vandaar dat de matrix je ook zo aansprak; ik zie zelfs matrix-terminologie in je verhaal terug)?

Ten tweede: schrijven is als loondienst. Sorry, ik zeg het fout. Ik bedoel, 'schrijven voor de kost' is als loondienst. Je zal moet schrijven ook al heb je er geen zin in (geloof me, ik spreek uit ervaring, in feite schrijf ik ook voor de kost). Het is niet meer van 'ik schrijf wanneer ik zin heb'. No phucking way, dan komt er niets van. Je gaat dingen uitstellen tot later, en van uitstel komt afstel. Stel: je hebt last van 'writer's block'. Je krijgt met geen mogelijkheid een christelijke zin uit je pen of vingers. Je zal dan toch de discipline (en daarmee dus zekerheid moeten creeren) moeten hebben om door te kachelen. En uit ervaring kan ik je vertellen, dat het pittig is dan, en vooral 'niet leuk'. Je hebt wel veel visuele fantasie (heheh, weet er alles van), maar dat is niet genoeg. Om een lezer (en dus de uitgever of publisher) te trekken zal je het grammaticaal correct, en nog belangrijker, met stijl of mooi op moeten schrijven (zelfs in wetenschappelijke publicaties is dat een van de belangrijkste dingen, laat staan bij schrijven voor het verhaal zelf, niet voor de uitkomsten zoals in de wetenschap). Heb zelf regelmatig uitkomsten die ik op wil schrijven. Ik zie het plaatje zo voor me: gepubliceerd in een wetenschappelijk A-tijdschrift. Yeah right, het schrijven is het monnikenwerk, en vergt 80% van je tijd. Het komt er altijd anders uit te zien, als je het naderhand weer doorleest: het plaatje 'voor' is anders dan het plaatje 'na', en er zijn meer verschillen dan in de standaard 'zoek de tien verschillen vergelijkplaatjes'.

Desalniettemin wil ik je wel aanmoedigen te gaan schrijven. Wat Marc al zegt: je zal het nooit weten als je het niet geprobeerd hebt. Je kan goed schrijven, zeker wel, getuige de verhaaltjes elders op je pagina. Maar wil je wel de twee bovenstaande dingen meegeven: een gededuceerd uit je eigen verhaal, een geinduceerd uit eigen ervaring. Misschien is het inderdaad wat om het 'ns fifty-fifty te proberen. Wel een vast inkomen gedurende de tijd dat je je schrijverswil gaat uitbaten.

Of wil je een andere context creeren waarin je wil leven? Dus niet 'content' maar 'context'? Is dat wat je denkt te bereiken door te gaan schrijven? Mijn mening: schrijven voor de kost? No way, da's gewoon content. Schrijven voor de fun/ernaast? Ja da's meer context, maar heeft de gevaren van uitstel/afstel en dergelijke (kut, zeg ik die twee laatste woorden weer...werd er steeds op afgerekend in Californie.... sorry M.).

Lees de boeken 'On Writing Well' van William Zinsser en 'The Elements of Style' van Strunk en White maar eens. Ze zijn Engels, maar het zijn de standaardwerken (tezamen met wat Oxford guides) over schrijven in het Engels. Alhoewel ze veel gebruikt worden door de journalisten van de New York Times, en dergelijke (KUUUT!! .... hmpf, moet hier echt wat aan gaan doen), het zijn algemeen toepasbare werken.

Mijn twee centen. Ik hoop dat ze enigszins constructief zijn en helpen.

PS. Deze tekst hier beneden geeft al aan dat een simpel verhaaltje al niet makkelijk is (en ik zie nog steeds dingen die ik eigenlijk anders zou willen verwoorden, maar voor nu laat hangen).

Edited by - Raymond on 03/11/2001 19:58:29

Edited by - Raymond on 03/11/2001 20:04:29

Edited by - Raymond on 03/11/2001 20:07:32

Edited by - Raymond on 03/11/2001 22:37:35
Go to Top of Page

Anoniem
Nieuw forum-lid

19 Posts

Posted - 15 Nov 2001 :  14:05:37  Show Profile  Reply with Quote
Tja, het heeft waarschijnlijk geen effect om te vertellen hoe ik erover denk maar omdat mijn collega een paar van je verhaaltjes heeft gelezen en zei dat je wel goed schrijft en hij wilde dat hij goed kon schrijven dan kan ik in ieder geval namens hem zeggen dat je het zeker een kans moet geven. Het schrijven bedoel ik. Over de andere aspecten in je leven ga ik geen uitspraak doen. Als het schrijven niet wordt wat je ervan had gehoopt dan heb je nog zoveel om op terug te vallen en dan zijn er genoeg mensen om je heen die je daarin steunen. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. En liefde ontvangen kan ook veel steun bieden op veel gebieden. What more can I say. Van een onafhankelijk objectief persoon die vandaag voor het eerst jou website heeft gelezen hoorde ik dat je het aardig voor elkaar lijkt te hebben. Dus je komt positief over op mensen. Zet al die energie om in inspiratie, en dat heb je genoeg jou kennende, maak er een meesterwerk van, en wordt dat het niet, zorg er dan voor dat je er zelf wel blij mee ben want dat is het belangrijkste, toch...?

Go to Top of Page

Anoniem
Nieuw forum-lid

19 Posts

Posted - 15 Nov 2001 :  14:37:17  Show Profile  Reply with Quote
Henri,

Twijfel houdt de wetenschap in stand, maar doet afbreuk aan de kwaliteiten die je bij jezelf erkent.Heb de verhalen die je hier gepost hebt met interesse gelezen,en vindt dat het een goed gecombineerd geheel vormt.Je hebt oog voor thematiek, detail & beeldvorming en vooral voor natuurlijk zinsverloop.
Echt schrijven lijkt me echter iets van een andere orde, maar doet eigenlijk niet te zake als JIJ het wilt.Een schrijver zoekt niet voordat hij gaat schrijven naar een bevestiging,maar schrijft voor de bevestiging waar hij op hoopt.In heel het betoog waarin jij je afvraagt wat je nu zou moeten doen, wordt niet duidelijk waarom je dat wilt.De korte analyse die je daarover schets zal waarschijnlijk ook de oplossing bieden voor het antwoord wat je zoekt.
Voor iemand die aan planmatigheden een broertje dood heeft vindt ik dat je redelijk verstrikt raakt in je eigen toekomstbeeld, dus gewoon doen en denk er later maar over na.

Harold.

Go to Top of Page

Henri
Administrator

Netherlands
915 Posts

Posted - 20 Nov 2001 :  22:14:01  Show Profile  Visit Henri's Homepage  Reply with Quote
Thx voor de reacties! Een paar kreeg ik over de email, een paar over de telefoon.

Alsof de duivel er mee speelt heb ik het druk met werk. Mijn vijfde dag is opgesnoept omdat ik nu jongleer met drie klanten. Dit is niet structureel, 1 opdracht hoop ik spoedig te beeindigen, en een ander opdracht is hooguit een paar dagen werk, maar vooralsnog dus geen dag gehad om te schrijven. Ik hou van een lege agenda, maar ook in de avond ben ik sinds lange tijd weer druk. Volgende week maandag naar concert van Kane (thx Jeroen!), en de laatste week ben ik drie keer met een bakkie chinees onder mijn arm bij vrienden naar binnen gevallen.

Van schrijfplannen komt ff weinig terecht, maar de vraag bui is ook wel weer overgetrokken. Centjes verdienen is ook belangrijk . En de denkmachine gaat door. Door een reactie van Hugo en mijn zus kijk ik ook naar het verleden. Het schrijven is inderdaad niet de kern van het probleem, en het wordt eens tijd om naar mijn angsten te kijken. En angsten hebben altijd een 'referentie-kader'. Ze komen uit het verleden.

Nu heb ik een prima verleden, maar zit er niet iets dwars? Is er niet iets wat ik onbewust aan het verdrukken ben? Heel ergens in mijn achterhoofd hoor ik in een klein hoekje wel een belletje rinkelen. De komende tijd ga ik eens de boel verkennen....

Anyways, ik zoek een moment om een nieuw item in mijn dagboek te plaatsen, en nu is niet het moment. Maar ik heb iets dat ik kwijt wil .

Oh, en ik heb wat mooie foto's digitaal. Maar ze zijn wat groot om ze sec te plaatsen, ik heb geen haast.
Go to Top of Page

CasaSpider
Nieuw forum-lid

Netherlands
13 Posts

Posted - 30 Nov 2001 :  16:19:38  Show Profile  Visit CasaSpider's Homepage  Reply with Quote
Twijfels, twijfels, twijfels... Ach, op het moment dat je denkt dat je alles weet en voor elkaar hebt, wat moet je dan nog doen? Is het zoeken/bouwen niet het mooiste, het streven om iets moois te maken. Denk nooit dat je klaar bent.
Goed tot zover de filosofie. Ik heb een opmerking die ik mooi kan combineren met jouw vraagstuk. Een maand of twee, drie geleden kwam ik toevallig op jouw website terecht en ik heb me erg vermaakt met je dagboek. Je verhalen daar kwam ik wat moeilijker doorheen. De manier waarop je schrijft is echter zeer levendig en je schrijft heel dicht bij wat je meemaakt, ik bedoel zonder allerlei hoogdravend abstract gedoe. Dat zie je niet vaak en daardoor heb ik in een dag of drie al je dagboekverhalen gelezen. Nu doe je alles via het forum en ik moet zeggen, eerlijk is vals, ik vond je ouwe dagboek-style toch nog een tikkie beter. Bovendien heb ik de indruk dat je daar veel meer van je schrijverstalent in kwijt kunt en daar streef je toch iedere keer naar?
Wel, het is maar een tip, niemand heeft de wijsheid in pacht en ik zeker niet. Maar overweeg het eens.
Succes en groeten,
CasaSpider.

CasaSpider, El hombre de tu vida...
Go to Top of Page
  Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To: